Vestička

Je epesní a famózní. Jak říkají módní guruové, je to must-have pro každého nošence. Pletená vestička- na podzim, zimu i jaro. Bříško a ruce hřeje máma, záda hřeje vestička.

Upletla jsem ji Jáchymovi, když mu bylo 5 měsíců. Má ji dodnes a je mu, i když nosit už ji nechce, protože na ní není auto, bagr ani liška:


A o návod se s vámi dnes podělím. Vděčím za něj Martině Lejskové, která mě na dálku podporovala, když jsem ji pletla. Byl to totiž můj první pletený výtvor podle návodu. Takže se nebojte - zvládne to i začátečník!

Původní návod v angličtině najdete tady

Velikost je určená cca ročnímu dítěti. Menší do ní dorostou, těm větším přidejte oka dle svého úsudku.



A tady to tedy je. Pěkné pletení!


Plain vest


velikost: 1-2 roky
200g silnější příze (já měla Nepal od Dropsu)
jehlice dle příze (já měla č. 5)

zkušební vzorek
10cm = 14 ok a 21 řad (lícový žerzej)

lícový žerzej – líc hladce, rub obrace
vroubkový vzor – stále hladce

ubírání – spleteme dvě oka hladce
...

Nahodit 80ok. Uplést 14 řad vroubkovým vzorem. Pokračovat lícovým žerzejem, jen prvních 5 a posledních 5 ok plést vroubkovým vzorem. Prvních a posledních 5 ok tvoří lem a pleteme je vždy vroubkem. V lemu žádná oka neubíráme. Jen tam později vypracujeme dvě knoflíkové dírky.

Pokračovat takhle dál (tj. 5 ok vroubkem, 70 ok  žerzejem, 5 ok vroubkem), dokud práce neměří 20cm. V další řadě od pravého okraje plést takto: uplést hladce 18 ok, uzavřít 6 ok, uplést hladce 32 ok, uzavřít 6 ok, uplést hladce 18 ok.

Dále až do konce plést vroubkovým vzorem.

V další řadě plést až do průramku, tam nahodit 16 nových ok, plést až do druhého průramku, nahodit 16 nových ok, plést až do konce (100ok).

V další řadě vypracovat knoflíkovou dírku takto: 2 oka hladce, nahodit, splést dvě oka hladce, hladce až do konce řady. Hladce zpátky.

Další řadu plést hladce a přitom ubrat rovnoměrně 18 ok – uplést 5 ok pro lem hladce, 3 oka hladce, 2 oka splést hladce*, od * opakovat, posledních 5 ok plést hladce (82 ok). Uplést 3 řady hladce.

Další řadu plést hladce a přitom ubrat rovnoměrně 14 ok – 5 ok pro lem hladce, 3 oka hladce, 2 oka splést hladce*, od * opakovat, posledních 7 ok plést hladce (68 ok). Uplést 3 řady hladce.

Další řadu plést hladce a přitom ubrat rovnoměrně 12 ok – uplést 5 ok pro lem hladce, 1 oko hladce, 2 oka splést hladce, *2 oka hladce, 2 oka splést hladce *, od * opakovat, posledních 8 ok pleteme takto: 1 oko hladce, 2 oka splést hladce, 5 ok hladce (56 ok). Uplést 3 řady.

V další řadě vypracovat druhou knoflíkovou dírku (tj. 2 oka hladce, nahodit, splést 2 oka hladce), plést hladce a přitom rovnoměrně ubrat 8 ok (48 ok). Uplést 2 řady hladce. Uzavřít všechna oka.


Comments