Nošení v horku

Léto tu (konečně) je v plné síle. Pojďme se podívat na několik tipů, jak si v parných dnech zpříjemnit nošení miminek a dětí, abychom se neupekli.
Úvodem je třeba říct, že nenabídnu žádné zázračné recepty. V horku je prostě člověku horko - ale je možné si to různě zpříjemnit a usnadnit. Třeba i tím, že budete vycházet na procházky brzy ráno nebo k večeru, tím, že si vyjedete do hor nebo se budete brouzdat v lese v potoku a město si necháte na jindy. 
Proti sluníčku je nejlepší se zastínit. Malé miminko, které je ještě skoro celé schované v šátku, schováte relativně snadno kloboučkem. Je přitom důležité myslet na to, že hlava je pro termoregulaci zásadní, uniká přes ni až 60% tělesného tepla. Proto v mrazech tolik pomůže vzít si čepici - a v létě je naopak důležité nechat hlavičku volnou, aby přes ni mohlo miminko "větrat". Klobouček nebo čepička by proto měl být z lehkého materiálu a neměl by těsně doléhat, je tam jen od toho, aby stínil. Takhle jsme vloni v létě stínili my (letos používáme stejný klobouček, pořád je Jáchymovi trochu velký:) :
Co se oblečení zbytku těla týče, nejlepší je nechat dítě co nejvíc nahé. Při kontaktu kůže na kůži  nejlépe funguje vzájemná termoregulace. Další variantou je obléci miminko pouze do lehkého trička nebo body. Vhodnými materiály na léto jsou například merino vlna (mám vyzkoušenou a oblíbenou její kombinaci s hedvábím, kterou vyrábí německá firma Cosilana), cenově dostupnější (a také oblíbené a vyzkoušené) jsou oblečky z materiálu Outlast. V Liberci se dají sehnat třeba v obchodě Outdoorkids. Na léto se doporučuje i oblečení z bambusu, které si řada maminek pochvaluje. Za dobrou cenu je nabízí třeba prodejkyně Vyrobeno tlapkama na Fler.cz. A dobrou službu samozřejmě udělá i lehké body z obyčejné bavlny.
Je potřeba počítat i s tím, že se v horku zpotíte a že tím pádem bude mokré i miminko. Pocení je normální a velmi důležité, protože se díky němu ochlazujeme (tím, že se voda z naší kůže odpařuje) - a ochlazuje se i miminko. Je tedy dobré si s sebou vzít jedno až dvě body nebo trička navíc a v přestávkách se převléct do suchého.
Nožičky je nejlepší nechat volné, pokud je chcete zakrýt kvůli zastínění, můžete použít lehké návleky z bavlny nebo viskózy. Nebo tepláčky z výše uvedených materiálů.
Vynikajícím (a levným) řešením zastínění je deštník. Velká výhoda je, že se pod něj schovají oba, není třeba řešit, jak před sluncem ochránit nožičky a u větších dětí, které chtějí mít ruce ven z šátku, ruce a krk. Nevýhoda je, že vám deštník zabere jednu ruku a že je to přeci jen poněkud neobvyklé. Pokud se ale najde hezký deštník, může to být velmi elegantní záležitost. Deštník pak využijete i k zastínění miminka při přebalování a při odpočinku.


K ochlazení můžete využít i vodu v malé lahvičce s rozprašovačem, která se vejde do každé kapsy. Hodí se nejen na osvěžení, ale pomůže i při očištění špinavých obličejů i ručiček.

Důležité je dbát na hydrataci - dovolit miminku, aby se kojilo, jak potřebuje. Kojené děti nepotřebují "dohánět" pití čajem ani vodou, složení mateřského mléka se přizpůsobuje potřebám dítěte. Mnoho lékařských studií (například tato) potvrdilo, že pokud ženy přidávají ke kojení malých miminek vodu, snižuje se jak celkový příjem tekutin, tak množství vypitého mateřského mléka, naopak se zvyšuje riziko průjmových onemocnění. Časté kojení si můžete dopřát během častých přestávek, případně lze i kojit v šátku. A je třeba dbát i na hydrataci rodičů, o tom snad ani nemusím psát.
Vhodné je zvolit jednovrstvý úvaz. Skvělou službu udělá kříž s kapsou uvnitř s neroztaženými pruhy, který učím na kurzech. A chcete-li zkusit něco nového, vyzkoušejte dvojitý kříž. Je vzdušnější, po stranách miminka lépe větrá. Další možností je upřednostnit v letních dnech ergonomické nosítko nebo nosítko typu mei tai. Jejich výhody jsou stejné jako u dvojitého kříže - větrají z boku, maminka nebo tatínek se v nich také obvykle méně potí. Na rozdíl od šátku se ale nedají dokonale upravit na míru (což je nevýhoda hlavně u malých miminek), takže je třeba se před nákupem důkladně informovat a nejlépe si nosítko vyzkoušet.
Co se šátku týče, stačí obyčejný bavlněný, který nosíte celý rok. Pokud se vám ale chce experimentovat a zkoušet nové věci (a mít doma šátků víc), existují samozřejmě typy, které jsou do letních veder příjemnější než jiné. Z těch bavlněných se doporučují třeba šátky české značky Vatanai, které jsou oblíbené i v zemích subtropického a tropického pásma, nebo šátky norské firmy Ellevill. Jsou lehké a prodyšné.
Další možností je zvolit šátek s příměsí. Typicky letní příměsi jsou hedvábí, len a konopí. Šátky s příměsí vyrábí celá řada firem, například již zmíněný Didymos, polské Natibaby a Little Frog, skotská Oscha, výše uvedený Ellevill...možností je opravdu řada.
A ještě jedno doporučení na závěr. Na dlouhých výletech s malým miminkem se nám osvědčilo střídat šátek a nošení v náruči - byl to prima odpočinek pro mě (na ruce nosil Jáchyma tatínek) i pro miminko, které vyvětralo a protáhlo se. 
Máte-li nějaký tip, jak si nošení v létě zpříjemnit, pošlete mi ho na email anna.ksirova@gmail.com. Přeju vám krásné léto a ať se hezky nosí!

Comments